Osteopathie

Osteopathie is een manuele methode die is gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.

?

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een therapievorm die probeert de oorzaak van klachten te achterhalen op basis van drie pijlers:
1) Pariëtale systeem: dit is het bewegingsapparaat, met de gewrichten, spieren, kapsel en pezen.
2) Viscerale systeem: dit zijn alle organen. Omgeven door vliezen (fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn met andere structuren in het lichaam.
3) Cranio-sacrale systeem: dit is de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen met de het hersenvliezen en het ruggemergvlies.
Alle drie de systemen zijn met elkaar verbonden. Hetzij door de vliezen, de bloedvaten, de spieren, de zenuwen, de pezen of de botten. Vandaar de holistische benadering, je onderzoekt het geheel, maar je behandelt ook het geheel. Op die manier kun je klachten achterhalen, maar misschien ook zelfs verhelpen.
Een osteopaat onderzoekt en behandeld niet alleen de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat. Er wordt ook onderzocht op de beweeglijkheid van de organen en het eerder genoemde craniosacrale systeem. Op die manier wordt het lichaam als geheel onderzocht en kan het zijn dat osteopathie klachten kan verlichten die door de andere disciplines niet of te weinig worden beïnvloed.

“De osteopathie heeft grote overlapping met de antroposofische kijk op fysiotherapie. Het is holistisch; je kijkt naar de mens als geheel, psychische klachten kunnen bijvoorbeeld ook iemand zijn welzijn bepalen.”

Bas Claassens

Bas heeft voor Helianth 12 jaar als reguliere fysiotherapeut gewerkt, maar had behoefte naar meer verdieping. Dit vond hij in de osteopathie.

Tarieven

Intake Osteopathie (max 60 min)
€ 90
Vervolgbehandeling 45 min
€ 90
Vervolgbehandeling 30 min
€ 65